Fuse Sports - Personal Finance For Athletes
John Goossens – voetballer met hart voor prof sporters

John Goossens – voetballer met hart voor prof sporters

John Goossen wil als profvoetballer prof sporters bewust maken van een financieel plan zodat er een zorgeloos leven is na de sportcarrière. Lees hier over zijn sportcarrière en zijn financiële levensloop.

Mijn voetbalcarrière

Mijn naam is John Goossens. Als 10-jarig jongetje ben ik gestart met de jeugdopleiding bij Ajax. 10 jaar lang heb ik daar gevoetbald.

Op mijn 16e tekende ik mijn eerste contract bij Ajax en daar ben ik tot aan het 1e gekomen. Officiële wedstrijden heb ik nooit gespeeld en ik merkte op een gegeven moment dat ik vastliep in mijn ontwikkeling.

NEC Nijmegen & Feyenoord

Daarom besloot ik Ajax te verlaten en bij NEC Nijmegen te gaan voetballen, waar ik veel eredivisiewedstrijden mocht spelen. Op een gegeven moment kreeg ik de kans om een 4-jarig contract te tekenen bij Feijenoord. Die kans heb ik gegrepen. Nadat ik twee jaar bij deze topclub voetbalde, vond ik dat ik te weinig mocht spelen. Ik wilde vaker spelen en kreeg ook de behoefte om meer van de wereld te zien en heb daarom mijn contract laten ontbinden.

Buitenlands avontuur

In het buitenland ben ik op zoek gegaan naar een geschikte voetbalclub. Ik heb eerst een paar maanden in India gevoetbald en daarna in Roemenië, totdat ik een contract in Amerika aangeboden kreeg bij de club Chicago Fire. Samen met mijn vrouw en twee kinderen zijn we toen verhuisd naar Chicago en we hebben daar twee jaar gewoond.

Terug in Nederland

In 2018 zijn we weer teruggekomen in Nederland en toen ben ik bij ADO Den Haag gaan voetballen. Daar ben ik – John Goossens tot de dag van vandaag nog steeds actief.

Financiële planning tijdens sportcarrière

16 jaar was ik, toen ik mijn eerste contract tekende bij Ajax. Ik verdiende gelijk een behoorlijk salaris. Ver boven modaal. Natuurlijk was ik daar niet de enige in. Al mijn teamgenoten verdienden net zoveel. Of zelfs nog meer.
 
Dat is nu eenmaal heel normaal in de voetbalwereld. Net als dat het ook normaal is dat het er met bakken uitgaat. Dag in dag uit. Dure merkkleding dragen, in de mooiste auto’s rijden en alles kopen en doen wat je maar wilt. Dat is de voetbalcultuur waar je inzit. We steken elkaar allemaal aan. Je ziet elkaar vaker dan je eigen familie, dus dat deze wereld belangrijk wordt is niet zo vreemd. Een wereld waar iedereen van dag tot dag leeft en een luxe levensstijl de standaard is.
 

Ik ken die wereld als geen ander. Het is al jaren de wereld waarin ik werk en waar ik zoveel aan te danken heb. Of ik ook veel geld over de balk heb gesmeten? Reken maar. Daar heb ik natuurlijk ook een hoop mooie herinneringen voor terug gehad en volop van genoten. Echter heb ik ook gemerkt dat weinig voetballers bewust nadenken over de jaren na hun carrière als voetballer. Financieel gezien wordt er dan niet het maximale uitgehaald. We horen ook vaak genoeg voorbeelden van voetballers die miljoenen verdienden, maar na hun carrière al snel failliet zijn gegaan.

Financiële planning

In Nederland wordt je goed begeleid op allerlei vlakken. Het verbaast mij dan ook dat in die begeleiding vaak één heel belangrijk onderdeel ontbreekt. Een in mijn ogen cruciaal advies waar ik of mijn ouders toentertijd graag bewust van waren gemaakt: mijn financiële plan. Geen plan voor een jaar, maar een plan dat vooruit kijkt naar de jaren na je voetbalcarrière.

Blessureleed

Bij mij kwam het moment van besef toen ik een blessure opliep. Het was namelijk niet direct duidelijk of ik ooit weer kon gaan voetballen op hetzelfde niveau.

Onzekere toekomst

Mijn toekomst werd onzeker en dat brengt uiteraard de nodige zorgen met zich mee. Pas toen ging ik serieus nadenken over mijn financiële leven na voetbal. Uiteindelijk heb ik besloten advies in te winnen bij een financieel adviseur. Dat was achteraf gezien een belangrijke beslissing.

Waarde financieel adviseur

Het heeft niet alleen veel waarde opgeleverd, maar ook mijn ogen geopend. Ik kwam tot het besef dat ik er veel meer baat bij had gehad, als ik deze financiële adviezen in het begin van mijn carrière had gekregen. Mijn financiële leven na mijn carrière had ik dan nog beter kunnen regelen.

Dat heeft mij getriggerd en ertoe geleid dat ik deze ervaring graag zo breed mogelijk wil delen in de sportwereld.

Profsporters die eenzelfde soort carrière starten of hebben, wil ik graag behoeden en bewust maken.

Zodat iedereen gaat snappen waarom een financieel plan zo belangrijk is. Juist omdat je profsporter bent. Juist omdat je dan in een korte periode een riant salaris verdient. Hoe eerder je start met een financieel plan, hoe beter. Dat is zeker zo. Maar ook als je in de laatste jaren van je carrière zit, is het nog steeds enorm waardevol. Onderschat dat niet.

 

 

Mijn doel?

Ervoor zorgen dat een financieel plan voor profsporters een begrip wordt in de sportwereld én dat alle profsporters weten waarom dat zo belangrijk voor ze is. Profsporters bewust maken van de mogelijkheden om ook na hun sportcarrière een financieel zorgeloos leven te leiden. Dat wil ik voor elkaar krijgen.